Bemutatkozás

Zöld Busz Mintaprojekt

A közösségi közlekedést új, környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program első lépéseként indult el a Zöld Busz Mintaprojekt, melynek célkitűzése elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén.

A Mintaprojekt két kezdeményezés keretében vizsgálja az elektromos busz beszerzéssel és üzembehelyezéssel járó kihívásokat, illetve gyűjt tapasztalatokat a Zöld Busz Program számára, megkönnyítve ezzel a városi közlekedésben az elektromos buszokra való átállást.

A finanszírozási mintaprojekt keretében a Magyar Állam 800 millió forint támogatást nyújt a városok helyi közlekedésének fejlesztése céljából új, elektromos meghajtású buszok, valamint önjáró trolik beszerzésére, a jelenlegi buszállomány részleges cseréjére.

Mindemellett a demonstrációs mintaprojektben további 800 millió forint keretösszegű forrás áll rendelkezésre minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező településen, demonstrációs célú elektromos busz megjelenítésre.

A Zöld Busz Mintaprojekt kedvezményezettjei azon önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, akik elkötelezettek a közösségi közlekedés zöldítése mellett, és megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek elektromos buszok üzemeltetéséhez vagy annak fejlesztéséhez.

Az e-buszok telepítése egy városban az integrált mobilitási stratégia részeként lehetőséget kínál a meglévő buszrendszer átgondolására, a szolgáltatás minőségének javítására, a közlekedés és a városi tér kölcsönhatásának és a város imázsának, élhetőségének javítására.

A buszok üzembehelyezésével a városok nem csak tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett egészségesebb környezetet hozhatnak létre lakóik számára, hanem az üvegházhatásúgáz kibocsátásuk csökkentésével hozzájárulhatnak a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez.

Zöld Busz Program

Korunk egyik legnagyobb kihívása a globális felmelegedés. Az Európai Unió által kitűzött és Magyarország által vállalt 2050-es klímacélok eléréséréhez elengedhetetlen a közlekedési szektor kibocsátásának jelentős mérséklése. Ez a szektor hazánk összes károsanyag emissziójának közel egy ötödéért felel, ezen belül pedig a kibocsátások 98%-áért a közúti közlekedés felelős. A klímacélok elérésének egyik eszköze az elektromos járművek, többek között az elektromos buszok elterjesztése, a régi, környezetszennyező buszok kiváltásával.

A fenntartható környezet megteremtése mellett Magyarország Kormányának kiemelt célja, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén, élen járjon a megvalósításban, a sikeres modellek bevezetésében, kiemelt hangsúlyt fektetve a kutatás-fejlesztés-innováció területére. Ennek okán a Kormány 2019 szeptemberében elfogadta a nemzeti buszstratégia koncepcióját, a Zöld Busz Programot (1537/2019. (IX. 20.) Korm. határozat), melynek részeként létrejött az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt a Zöld Busz Projektiroda, melynek a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ad otthont. 

A Program keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására.

A Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszállomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával.

.