Egy hónapig ingyen utazhatnak a debreceniek egy elektromos Mercedes-buszon – fotókkal, videóval

2020.09.01 | Hírek

Debrecen – Sajtótájékoztatón mutatták be azt a teljesen elektromos, környezetkímélő autóbuszt, melyet egy hónapon keresztül ingyenesen próbálhatnak ki a debreceniek.

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is szereplő Zöld Busz Program célja a városi közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az utazási szolgáltatások színvonalának emelése, a helyi életminőség javítása, a járműállomány átlagéletkorának, a települési közúti személyszállítás környezetterhelésének, fenntartási és üzemeltetési költségeinek csökkentése érdekében. A Programot előkészítő Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében elektromos buszok teljesítenek szolgálatot egy hónapos időtartamokban a kiválasztott vidéki nagyvárosokban. 

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt első állomása Debrecen, erről hétfőn tartott tájékoztatót Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, valamint Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

Kaderják Péter elmondta, nagy öröm számára, hogy a kormány által kezdeményezett és támogatott Zöld Busz Program Debrecenben kezdődhet meg szeptember másodikától. 

Emlékeztetett, idén év elején döntött úgy a kormány, hogy 2050-ig csatlakozik Magyarország azokhoz az európai országokhoz, melyek megcélozzák a klímasemlegességet.

– Olyan országot szeretnénk létrehozni, ahol a jövő generáció élete, fejlődése olyan gazdaságban, társadalomban zajlik, mely a természet környezettel teljes összhangban lesz majd – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a kormány számára kiemelt klímapolitikai program a közlekedés zöldítése, ezért is hirdették meg februárban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként a Zöld Busz Programot.

– A program tízéves, mely alatt 36 milliárd forint támogatást szán a kormány azon közlekedési szolgáltatók és önkormányzatok számára, akik úgy döntenek, hogy nulla emissziójú, teljesen kibocsátásmentes, elektromos meghajtású autóbuszokat szereznek be a helyi közlekedésben – közölte Kaderják Péter.

Az államtitkár kiemelte: a helyi környezetvédelem mellett a program célja az is, hogy a magyar autóbuszgyártást és annak régi dicső napjait igyekezzen visszahozni. Emlékeztetett, „Magyarország az autóbuszgyártásban világhírű teljesítményt nyújtott, de az elmúlt hosszú évtizedek alatt ez az előny megkopott”. Hozzátette: az viszont örömteli, hogy Debrecenben is olyan vállalkozások dolgoznak azon, hogy a magyar buszgyártás visszanyerje régi fényét, mint az ITK Holding.

Kaderják Péter hozzáfűzte: 800 millió forintos kormányzati támogatással az első beszerzés Debrecen flottáját fogja gazdagítani.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere az eseményen azt mondta, “nagyon büszkék vagyunk mi, debreceniek arra, hogy Magyarországon elsőként itt indul el ez a program”.

– Nemcsak azt tudjuk mondani, hogy a következő egy hónapon keresztül a debreceniek ingyenesen kipróbálhatják, hanem a későbbiekben Debrecen utcáin több ilyen elektromos autóbusz fog majd közlekedni – emelte ki az alpolgármester.

Balázs Ákos rámutatott: felismerve azt, mennyire fontos a közlekedés zöldítése, Debrecen elsőként jelentkezett a kormánynál partnerként. Hozzátette, a kormányzatnak az a szándéka, hogy a nagyvárosokat támogassa abban, hogy minél környezettudatosabbá váljanak, ez pedig összhangban van a Papp László polgármester által meghirdetett Debrecen 2030 program környezetpolitikai törekvéseivel.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a D2030 városfejlesztési program környezeti fenntarthatósági részének egyik zászlóshajója a Zöld Busz program, de az is kiemelt része, hogy Debrecenbe hozzák a Keleti-főcsatorna vizét, hogy zöld buszmegállókat alakítsanak ki, naperőművet építsenek vagy hogy hulladékválogató üzemet hozzanak létre.

– Egy sor olyan intézkedést teszünk, ami azt a célt szolgálja, hogy Debrecen zöld és fenntartható legyen. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar autóbuszgyártásnak Debrecen lehet az egyik fellegvára

– mondta Balázs Ákos.

Az alpolgármester hozzátette: arra biztatja a debrecenieket, hogy minél többen próbálják ki – ingyenesen – ezt az elektromos buszt, amely a város több pontján is megjelenik majd, becsatlakozva a közösségi közlekedésbe.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen arról beszélt, hogy a cégcsoport több mint 10 éve tűzte ki célként azt, hogy olyan járműveket fejlesszen és gyártson, melyek a jövőt mutatják.

– Mindig nyitottak voltunk stratégiai partnerünkkel arra, hogy olyan közlekedési módokat ajánljunk a felhasználók irányába, melyek valóban ezt a zöldítést segítik, a környezetvédelmet támogatják, ezáltal élhetőbb lehetőséget biztosítanak az állampolgárok számára. Nem utolsósorban pedig munkahelyeket teremtenek – hangsúlyozta Kossa György.

Hozzátette: Magyarország kormánya olyan programokat indít, melyek révén támogatja a hazai munkahelyteremtést, valamint olyan technológiák fejlesztését is lehetővé teszik, hogy azok révén később, a piacokon is helytállva a magyar mérnöki, üzemeltetési tudás egyre inkább elterjedhessen Európa más országaiban.

A Debrecenben üzembe helyezett elektromos autóbusz napi egy feltöltéssel 200 kilométert tud haladni.

A jármű belsejében modern, kényelmes ülések, légkondicionált utastér, menetbiztonsági rendszerek és digitális kijelző fogadja az utasokat.

Ez a demonstrációs program készíti elő, hogy Debrecenben belátható időn belül elektromos buszok is közlekedjenek. A 100 százalékban elektromos meghajtású autóbuszt szeptember 2-tól egy hónapon keresztül, tervezetten a DKV 3., 11., 19., 22., 24., 25., 25Y., 36., 41. számjelzésű  járatain használhatják a debreceniek térítésmentesen.

 (dehir.hu)

Fotók forrása: Kandert Szabolcs

.