Elérhető a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt buszgyártoknak szóló pályázata

2020.07.10 | Hírek

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében szereplő Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Mintaprojekt keretében első körben 2020. július 30-ig lehet pályázni a demonstrációs mintaprojekt megvalósítási pályázatára. A projekt tapasztalatgyűjtési lehetőséget nyújt a helyi személyszállítási közszolgáltatás ellátásáért felelős önkormányzatok és az általuk feladatellátás céljából megbízott közszolgáltatók számára elektromos buszok üzemeltetése, infrastruktúra-igényének kialakítása, menetrendbe állítása terén.

A klímacélok elérésében és a karbonsemlegesség megvalósításában meghatározó szerepet tölt be a közlekedés zöldítése, hiszen a szektor a hazai üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel. Magyarországon a helyi közösségi közlekedésben mintegy 2900 autóbusz vesz részt, ezek nagy része elöregedett és korszerűtlen.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként a buszállomány alacsony kibocsátású járművek beszerzésén keresztül újul meg a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken. A program kormányzati támogatásának köszönhetően 2020 és 2029 között összesen 36 milliárd forint áll rendelkezésre elsősorban elektromos meghajtású buszok vásárlására.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt célja, hogy a buszgyártó vállalkozások a pályázat lebonyolítását végző Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. közvetítésével térítésmentesen elektromos buszokat adjanak használatba, hogy a projektben részt vevő önkormányzatok használat közben tudják műszaki, járatszervezési, vezetéstechnikai, kommunikációs szempontból tesztelni azokat.

A pályázatra magyar, továbbá az Európai Gazdasági Térségben fiókteleppel vagy kereskedelmi képviselettel bíró külföldi, buszgyártással vagy buszok kereskedelmével foglalkozó vállalkozások jelentkezhetnek. A nyertes pályázók minősített partneri címet szereznek, amely referenciát biztosíthat számukra, hogy később a Zöld Busz Programban is részt vehessenek.

 

A pályázat benyújtására online formában, 2020. július 30-ig van lehetőség a Zöld Busz Program honlapján megjelent pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően.

 

(Zöld Busz Projektiroda)

.