Elstartolt a Zöld Busz Mintaprojekt Békéscsabán

2020.10.15 | Hírek

A Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének részeként október 9-én Békéscsabára érkezett egy tisztán elektromos hajtású Solaris Urbino 12 Electric tesztbusz, melyet a helyi utazóközönség egy hónapon át díjmentesen próbálhat ki. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a békési megyeszékhelynek 56 millió forintot biztosított a projektben részt vevő villanybusz-típusok utazóközönségnek való bemutatását és tesztelését célzó demonstrációs szakasz megindításához. 

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia-és klímapolitikáért felelős államtitkára a Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keddi indító rendezvényén Békéscsabán elmondta: a kormány a következő tíz évben 36 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a 25 ezernél több lakosú településeken az e-buszok beszerzését.

A program demonstrációs szakasszal indul 800 millió forintos keretösszeggel, nyolc városban (Békéscsaba mellett Zalaegerszegen, Esztergomban, Székesfehérváron, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán és Debrecenben), valamint a Mátrai Erőmű térségében.

Debrecen volt az első helyszín, ahol már véget ért a projekt – tette hozzá.

Kaderják Péter kifejtette, a kormány januárban fogadta el az energiastratégiát és a klímatervet, amelyben azt határozta meg, hogy 2050-re Magyarország klímasemleges lesz. Ennek egyik kulcseleme a közlekedés zöldítése, ugyanis a károsanyag-kibocsátás több mint negyedéért a közösségi közlekedés a felelős. A program zászlóshajója a Zöld Busz Program, 11 jelentkező konzorcium közül hetet választottak ki, ezek e-buszait tesztelik majd. Békéscsabán egy lengyel gyártmányú Solaris Urbino 12 Electric autóbusz közlekedik majd – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta,

A program demonstrációs szakasszal indul 800 millió forintos keretösszeggel, nyolc városban (Békéscsaba mellett Zalaegerszegen, Esztergomban, Székesfehérváron, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán és Debrecenben), valamint a Mátrai Erőmű térségében.

Kérdésre válaszolva a politikus közölte, becsléseik szerint egy elektromos buszt 140-150 millió forintból lehet beszerezni. A tízéves program alatt a jelenleg országszerte futó körülbelül 2900 buszból 1300-1400-at szeretnének e-buszra cserélni. Elmondta ugyanakkor, hogy a támogatási nem lesz százszázalékos. Reményeik szerint a jövőre induló új uniós hétéves költségvetési ciklusban is tudnak majd erre a célra forrást adni – tette hozzá.

Szarvas Péter polgármester elmondta, Békéscsabán 25 buszból áll a járműflotta, amely nagyon öreg, elavult; a járműpark átlagéletkora 14-15 év, de van 20 éves busz is. A járművek egy év alatt mintegy egymillió kilométert futnak. Ezért nagyon fontos a buszállomány megújítása – húzta alá. Elmondta, reményeik szerint erre nemcsak a Zöld Busz Programban lesz lehetőség, hanem a Modern városok programban is, amelynek keretében 10-11 e-busz beszerzését tervezik néhány éven belül, továbbá az intelligens közösségi közlekedés kiépítését is.

Szarvas Péter elmondta, hétfőn tesztelték a buszt, amely garázsmenetben, utasok nélkül 215 kilométert tett meg, így valószínűsítik,

hogy egy feltöltéssel képes lesz majd naponta csaknem 200 kilométert megtenni,

ahogyan azt a Solaris kizárólagos magyarországi képviselete, a Prim-Vol Trade Kft. ígéri.

(MTI/MBI) 

.