Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár – 2020. június 10. – Debrecen Televízió

2020.06.10 | Hírek, Interjúk

Debrecen – A Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a településeken nulla vagy alacsony kibocsátású buszok szállítsák az utasokat.

A kedden ismertetett Debrecen 2030 programban kiemelt szerepet kap a környezetpolitika. A megújuló energiaforrásokat a közösségi közlekedésben is szeretnék hasznosítani.

Új elektromos autóbuszokat állítanak forgalomba Debrecenben – videóval

A kormány célja, hogy a klíma szempontjából káros gázkibocsátások mérséklődjenek, ezáltal a levegő minősége is javuljon.

A most indított Zöld Busz Program keretében a jelenleg korszerűtlen, hagyományos meghajtású buszokat elektromosra cserélik: 10 év alatt mintegy 1400 új busz áll majd forgalomba az országban.

Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár ma délután a DKV telephelyén nézte meg a jelenleg használt járműveket.

– 36 milliárd forint áll rendelkezésre a következő tíz évben. Az idei és jövő évben mindösszesen 5 milliárd forintot kaptunk, hogy azoknak a szolgáltatóknak a vásárlásait támogassuk, akik elektromos buszt szerettek volna beszerezni – fogalmazott Kaderják Péter.

Az első nagyobb beszerzés Debrecenben lesz. Az államtitkár azt mondta: a városba várhatóan 10-12 elektromos autóbusz érkezik. Papp László polgármester elmondta: még ebben az évben kiírják a pályázatot.

– Törekvéseink szerint 2021 második félévétől állhatnak majd üzembe új autóbuszok és fokozatosan vezetnénk ki a most közlekedő Volvo autóbuszokat

egy kétéves időszak alatt, hiszen viszonylag rövid az idő az új buszok üzembe állításáig, a gyártásuk miatt is fontos az, hogy legyen egy kifutási idő – hangsúlyozta Papp László.

A polgármester hozzátette: arra törekednek, hogy az új buszok jelentős része elektromos legyen.

.