Email

Vegye fel velünk a kapcsolatot

12 + 1 =

1054 Budapest,

Kálmán Imre utca 1.

Sajtókapcsolat:

Email: sajto@itm.gov.hu
Telefonszám: +36-1-795-6648

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség a Zöld Busz Mintaprojekt és Zöld Busz Program között?

A Zöld Busz Mintaprojekt azzal a feladattal került létrehozásra, hogy tapasztalatot gyűjtsön az elektromos buszok beszerzésével és üzemeltetésével kapcsolatban, kikövezve az utat a 2029-ig tartó Zöld Busz Program előtt.

A Zöld Busz Program megegyezik a Nemzeti Buszstratégiai Koncepcióval?

Igen, a 1537/2019. (IX.20) Kormány határozatban elfogadott Nemzeti Buszstratégia Koncepciónak a megnevezése az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése alapján Zöld Busz Programra módosult.

Mire fordítható a Zöld Busz Program által biztosított állami támogatás?

Az állami támogatás felhasználható elektromos buszok és akkumulátoros (felsővezeték nélküli önálló közlekedésre is alkalmas) segédhajtású önjáró trolibuszok beszerzésére, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítésére is. Más alternatív hajtásláncú autóbuszok vásárlására nem fordítható.

Mely buszok számítanak elektromos busznak?

Az elektromos autóbusz olyan autóbusz, amelynek a hajtáslánca legalább egy energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely az autóbusz meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja. Az autóbusz meghajtásához más erőforrás kizárólag az elsődleges, az autóbusz meghajtására szolgáló elektromos gép kiegészítő energiaellátásához alkalmazható, ezen túlmenően más belsőégésű motorral nem rendelkezik.

Egyszerre áll rendelkezésre a 35,9 milliárd forint támogatás?

Nem, a forráskihelyezés üteméről és mértékéről az Innovációs és Technológiai Minisztérium dönt. A támogatás 2020 és 2029 között folyamatosan kerül meghirdetésre.

Távolsági közlekedésben résztvevő autóbuszokra is vonatkozik a támogatás?

Csak a helyi, városi közösségi közlekedésben résztvevő buszok vásárlására igényelhető a támogatás. 

.