Palkovics László: a tervek szerint halad a kitűzött energia- és klímapolitikai célok végrehajtása

2020.12.12 | Hírek

A koronavírus-járvány ellenére a tervek szerint halad az erre az évre kitűzött energia- és klímapolitikai célok végrehajtása – mondta az innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában kedden.

Palkovics László kiemelte, hogy a klíma- és természetvédelmi akciótervet az év elején hirdették meg. A terv nyolc fő eleme közé tartozik az illegális hulladéklerakók felszámolása, az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltása 2021-től, illetve az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltásának lehetővé tétele.

A miniszter hangsúlyozta, hogy meg fogják védeni a hazai folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól, a multinacionális cégektől elvárják, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak, a Mátrai Erőművet pedig környezetbaráttá alakítják. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, a naperőművek kapacitását meghatszorozzák a következő 10 évben, az előállított villamos energia pedig 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz 2030-ra.

Az akcióterv része az olcsó elektromos autók megjelenésének és használatának támogatása, a zöld busz program, és zöld államkötvény bevezetése is – tette hozzá.

Palkovics László elmondta, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolása megkezdődött, erre a célra jövőre is biztosítanak majd pénzügyi forrást. Kiemelte, hogy folyamatban van annak a jogszabályi környezetnek a kialakítása, amely szankcionálja a hulladék illegális lerakását, ezzel az újratermelődés megakadályozását szolgálva.

Felidézte azt is, hogy az egyszer használatos műanyagok használatának megszüntetéséről szóló törvényt már elfogadta az Országgyűlés. Segítséget kaphatnak ugyanakkor azok a gyártó cégek, amelyeknek ez az intézkedés jelentősen érinti a termékportfólióját. Tízmilliárd forint értékben írtak ki olyan technológia-fejlesztési pályázatot, amely az új termékekre történő átállást segíti, és a következő években is meghirdetik majd ezt a lehetőséget – jelezte.

A környezetbarát technológia alkalmazásával kapcsolatban hangsúlyozta a “szennyező fizet” elvet. Azt szeretnék elérni, hogy a környezetterhelésért felelős vállalatok áttérjenek kevéssé szennyező technológiákra – emelte ki a miniszter. Mint mondta, itt a magyar államnak is van feladata, ezek közül kiemelte a Mátrai Erőmű klímavédelmi szempontoknak is megfelelő technológiai átalakítását.

Hozzátette, hogy a környezetbarát technológiák alkalmazására több pályázatot is meghirdettek. Példaként említette, hogy a saját fogyasztásra történő megújuló energiatermelést a kis- és középvállalkozásoknál 2021-2022-ben összesen 32 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással ösztönzik.

A napenergia-kapacitások bővítését támogatások, illetve kedvező elszámolás segíti majd. Palkovics László elmondta, hogy 2021-től magánszemélyek esetében is lesz lehetőség vissza nem térítendő támogatások igénybe vételére.

Az elektromobilitás térnyerésének elősegítéséről szólva a miniszter kiemelte az elektromos gépjárművek és az elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásának támogatását, valamint a zöld busz programot. Elektromos buszok beszerzésére hamarosan 36 milliárd forintos pályázatot írnak ki – jelezte.

A Nemzeti energiastratégia zászlóshajó projektjei közül kiemelte egyebek mellett a dekarbonizált és rugalmas áramtermelést, a gazdaság energiahatékonyságának javítását és a közlekedés zöldítését.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a változó körülmények között is biztonságos a hazai energiaellátás. A paksi atomerőműben a járványidőszak alatt a bevezetett intézkedések eredményeként biztosítottak a folyamatos villamosenergia-termelés feltételei, a nukleáris biztonság követelményeinek megfelelően.

Felidézte, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. benyújtotta az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét, valamint a fizikai védelmi engedély megszerzésére irányuló kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

(MTI)

.