Pénteken adják át Pécs BYD villanybuszait

2020.07.29 | Hírek

A pécsi önkormányzat közleménye szerint július 31-én, pénteken délelőtt tíz órától tartják meg a Széchenyi téren annak a tíz darab BYD eBus (K9UB) elektromos autóbusznak az átadását, melyek beszerzését még az előző városvezetés idején határozták el.

 

Amint arról korábban portálunk is beszámolt, Pécs előző városvezetése még tavaly augusztusban írta alá az akkumulátoros villanybuszok szállításáról szóló, nettó 1,16 milliárd forint értékű szerződést, amely magában foglalja a járművek üzemeltetéséhez szükséges, akár a teljes flotta egyidejű fogadására is alkalmas töltési infrastruktúra telepítését is. A Komáromban összeszerelt, kínai fejlesztésű járműveket az önkormányzat a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. üzemeltetésébe adja. A szállítási szerződés szerint a járműveket a gyártónak 8 hónapon belül, április végéig kellett volna átadnia, azonban a pécsi kezelőszemélyzet kiképzését a koronavírus-járvány miatti korlátozások jelentősen megnehezítették. Maguk a járművek egyébként már az eredeti határidő lejárta előtt elkészültek a BYD komáromi gyárában.

 

Az ünnepélyes átadón 10 órától 10:30-ig Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese, Páva Zsolt korábbi polgármester, Péterffy Attila jelenlegi polgármester, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Krenner László, az e-buszokat gyártó BYD Europe B.V. közép-kelet-európai értékesítési vezetője fog beszédet mondani, a cég ügyvezető igazgatója, Isbrand Ho pedig videóüzenetben fejti ki gondolatait.

 

Az ünnepi beszédek után hivatalosan is átadják az új villanybuszokat, ezt követően pedig meg is lehet majd tekinteni azokat.

.