Zöld Busz Program: Autóbusz töltő-berendezés gyártók és forgalmazók jelentkezését várják

2020.10.26 | Hírek

Zöld Busz Program: Autóbusz töltő-berendezés gyártók és forgalmazók jelentkezését várják

„Az autóbusz töltő-berendezés gyártóknak és forgalmazóknak a mai nappal nyílt meg a lehetőségük arra, hogy minősített partneri címet szerezhessenek, ezzel pedig részt vegyenek a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektben” – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A kormány a Zöld Busz Program keretében 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektében első körben a buszgyártók és forgalmazók szerezhettek minősített partneri címet. A folytatásban a töltő-berendezéseket gyártó és forgalmazó piaci szereplők 2020. október 26-ától nyújthatnak be pályázatot termékeik minősítésére.

Kaderják Péter kiemelte, a felhívásban az elektromos autóbuszok töltésére alkalmas, legalább 100 vagy 150 kW nagyteljesítményű egyenáramú töltő-berendezést forgalmazó cégek, cégcsoportok jelentkezését várják. A pályázaton sikeresen szereplő gyártók és forgalmazók termékei vehetnek majd részt a Zöld Busz Programot előkészítő Demonstrációs Mintaprojektben.

A mintaprojekt célja a tapasztalatszerzés az elektromos autóbuszok üzemeltetése és beszerzése, az infrastruktúra-kiépítés és a járművek töltése terén. Debrecenben már befejeződött, Békéscsabán pedig októberben indult el a Zöld Busz Demonstrációs Program, amelynek keretében az utasok kipróbálhatják az elektromos járműveket, megtapasztalhatják a környezetkímélő közlekedés előnyeit.

„Az összegyűjtött szaktudás és tapasztalat katalizátorszerepet tölthet be a tiszta és csendes elektromos autóbuszok még szélesebb körű elterjesztésében” – emelte Kaderják Péter. A kormány célja, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében.

A pályázatok benyújtására 2020. november 13. 12 óráig van lehetőség. A pályázati felhívás a Zöld Busz Program hivatalos weboldalán érhető el.

Budapest, 2020. október 26.

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
H-1055 Budapest, Honvéd utca 13-15.
E-mail: sajto@itm.gov.hu
Web:  
www.kormany.hu

.