Szolnok is csatlakozott a zöld busz demonstrációs mintaprojekthez

2021.05.28 | Hírek

Szolnok is csatlakozott a zöld busz demonstrációs mintaprojekthez, amelynek részeként ingyenesen lehet utazni egy környezetbarát elektromos autóbuszon – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a szolnoki Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón.

Steiner Attila elmondta: tavaly augusztusban indult el a kormányzati Zöld busz programot előkészítő, a közösségi elektromobilitás megismerését és népszerűsítését célzó demonstrációs mintaprojekt. A program során egy hónapra jelennek meg elektromos autóbuszok vidéki nagyvárosokban – tette hozzá.

A Szolnokon 2021. május 24. és június 19. között megvalósuló programhoz a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spol. s.r.o konzorciuma biztosít egy cseh gyártmányú SOR NS 12 electric típusú szóló elektromos autóbuszt – közölte.

Hozzátette: a jármű utaskapacitása 103, amelyből 35 ülőhely, 67 állóhely. A mintaprojektben eddig tesztelt buszok közül ez tudja a legtöbb utast egyszerre szállítani. Akkumulátor kapacitása 242 kilowattóra, ez hozzávetőlegesen 200 kilométer megtételére teszi alkalmassá. Az autóbusz éjszakai töltését egy Efacec QC90B típusú 90 kilowatt teljesítményű töltő-berendezés végzi – sorolta.

Az államtitkár elmondta: a klíma- és természetvédelmi akcióterv arról is szól, hogy miként lehetne zöldíteni a közlekedést. Ennek érdekében a kormányzat támogatja egyrészt az elektromos autók vásárlását, másrészt a kormány 2019. szeptemberben fogadta el az ország új buszstratégiai koncepciójáról szóló kormányhatározatot, döntött a zöld busz mintaprojekt megvalósításáról.

A zöld busz program célja, hogy a következő tíz évben minél több nagyvárosban elektromos hajtású és szén-dioxid-kibocsátás mentes buszok honosodjanak meg – mondta. Cél a közösségi közlekedésben részt vevő autóbuszállomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával. Erre a következő tíz évben mintegy 36 milliárd forintot szán a magyar kormányzat – emelte ki Steiner Attila.

Emellett cél a hazai ipar fejlesztésének támogatása is – mondta. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a hazai buszgyártás esetében a hazai gyártási arány 60 százalékos arányszámot érjen el.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a nagy érdeklődés miatt a mintaprojekt költségvetését 800 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelték. Így a kezdeti tervekhez képest – amely szerint nyolc város és egy régió csatlakozott volna a programhoz -, még további városok számára is nyitva áll a lehetőség ezen buszok kipróbálására. Továbbá kiterjesztették 2022. március 31-ig a mintaprojekt időbeli hatályát – számolt be.

Kitért arra is, hogy május 31-én zárul a Zöld Busz Projektiroda első pályázati felhívása, amely során a buszok beszerzésére 80 százalékos támogatást, a szükséges infrastrukturális fejlesztésekre 60 százalékos támogatást nyújt a kormány. Az érintettek 11 pályázatot 18,37 milliárd forint értékben nyújtottak be. A megvalósuló beruházások összértéke – a pályázati támogatással és az önerővel együtt – majdnem 25 milliárd forint.

Terveik szerint a pályázatok pozitív elbírálása esetén 123 elektromos busz és 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg a programban és tíz nagyvárosban – Egerben, Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Veszprémben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szolnokon – jelenhetnek meg nagy számban új elektromos buszok, illetve budapesti elővárosokban is. A támogatási szerződéseket várhatóan 2021. augusztusban fogják megkötni – mondta. Szólt arról, hogy további finanszírozási lehetőségeket is szeretnének bevonni ebbe a programba.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Közlekedési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az elmúlt két évben beszerzett 900 új autóbuszukkal 2020-ban 27 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesítették a környezetet. Idén 1600 új autóbusz beszerzésének megindítását tervezik – tette hozzá.

Hat városban adtak be pályázatot a zöld busz programban, Szolnokon tíz elektromos autóbusz beszerzését tervezik a közeljövőben konzorciumi partnerükkel, az MVM Mobiliti Kft.-vel. Szólt arról, hogy jövő héten jelenik meg Európa legjelentősebb elektromos autóbusz beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárás, amelyen 100 elektromos autóbusz közbeszerzési eljárását indítják meg.

Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő a környezetvédelem, az illegális hulladéklerakók felszámolásának fontosságáról beszélt. Hozzátette: a zöld busz program során az elektromos buszok üzembe helyezésével a városok nem csak tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett egészségesebb környezetet hozhatnak létre lakóik számára, hanem az üvegházhatású gázkibocsátásuk csökkentésével hozzájárulhatnak a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez is.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) a fiatalok, a jövő generáció szerepének fontosságát hangsúlyozta a környezetvédelemben. Kiemelte: az elektromos buszok is hozzájárulnak a klímavédelemhez, és emellett komoly előrelépést jelent majd Szolnokon a szandaszőlősi elkerülő út megépítése, a 4-es út négysávosítása, egy új Tisza-híd megépítése, a faültetések, parkosítások. A polgármester köszönetet mondott a kormányzat támogatásáért.

MTI

.