Troli

A trolibusz olyan közúti tömegközlekedési elektromos hajtású, gumikerekes jármű, amelyet áramszedők kapcsolnak a felsővezetékhez, amiből a mozgáshoz szükséges energiát kapja. Funkciója a közforgalmú autóbuszéhoz hasonló. Bár a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a trolibusz a közszolgáltatási szerződések odaítélése szempontjából vasúti járműnek minősül.

A korszerű trolibuszok manapság gyakran fel vannak szerelve olyan berendezéssel, amelyek lehetővé teszik néhány kilométeren keresztül a felsővezetéktől független üzemmódot. Ezzel a forgalom lebonyolítása rugalmasabbá válhat, egy-egy útjavítás vagy baleset nem akadályozza a trolibusz tovább haladását. Egyes konstrukciókban kisméretű benzin/dízelmotor van beépítve aggregátként, más esetben  akkumulátorokat alkalmaznak.

Forrás: Alan B

Villamos

A városi elektromos közlekedés egyik legelterjedtebb formája a közúti villamos vasút, azaz a villamos. A trolibuszhoz hasonlóan a felsővezetékből kinyert energiának köszönhetően zéró emissziós közlekedési mód.

.