Zöld Busz Mintaprojekt

A közösségi közlekedést új, környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program első lépéseként indult el a Zöld Busz Mintaprojekt, melynek célkitűzése elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén.

A Mintaprojekt két kezdeményezés keretében vizsgálja az elektromos busz beszerzéssel és üzembehelyezéssel járó kihívásokat, illetve gyűjt tapasztalatokat a Zöld Busz Program számára, megkönnyítve ezzel a városi közlekedésben az elektromos buszokra való átállást.

A finanszírozási mintaprojekt keretében a Magyar Állam 800 millió forint támogatást nyújt a városok helyi közlekedésének fejlesztése céljából új, elektromos meghajtású buszok, valamint önjáró trolik beszerzésére, a jelenlegi buszállomány részleges cseréjére.

 

Mindemellett a demonstrációs mintaprojektben további 1.200 millió forint keretösszegű forrás áll rendelkezésre minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező településen, demonstrációs célú elektromos busz megjelenítésre.

A Zöld Busz Mintaprojekt kedvezményezettjei azon önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, akik elkötelezettek a közösségi közlekedés zöldítése mellett, és megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek elektromos buszok üzemeltetéséhez vagy annak fejlesztéséhez.

Az e-buszok telepítése egy városban az integrált mobilitási stratégia részeként lehetőséget kínál a meglévő buszrendszer átgondolására, a szolgáltatás minőségének javítására, a közlekedés és a városi tér kölcsönhatásának és a város imázsának, élhetőségének javítására.

A buszok üzembehelyezésével a városok nem csak tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett egészségesebb környezetet hozhatnak létre lakóik számára, hanem az üvegházhatású gázkibocsátásuk csökkentésével hozzájárulhatnak a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez.

.