Zöld Busz Program

Korunk egyik legnagyobb kihívása a globális felmelegedés. Az Európai Unió által kitűzött és Magyarország által vállalt 2050-es klímacélok eléréséréhez elengedhetetlen a közlekedési szektor kibocsátásának jelentős mérséklése. Ez a szektor hazánk összes károsanyag-emissziójának közel egyötödéért felel, ezen belül pedig a kibocsátások 98%-áért a közúti közlekedés felelős. A klímacélok elérésének egyik eszköze az elektromos járművek, többek között az elektromos buszok elterjesztése, a régi, környezetszennyező buszok kiváltásával.

A fenntartható környezet megteremtése mellett Magyarország Kormányának kiemelt célja, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén, élen járjon a megvalósításban, a sikeres modellek bevezetésében, kiemelt hangsúlyt fektetve a kutatás-fejlesztés-innováció területére. Ennek okán a Kormány 2019 szeptemberében elfogadta a nemzeti buszstratégia koncepcióját, a Zöld Busz Programot (1537/2019. (IX. 20.) Korm. határozat, melyet az 1280/2021 (V. 17.) módosított), melynek részeként létrejött az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt a Zöld Busz Projektiroda, melynek a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. adott otthont, majd 2021. szeptember 1-től a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásával működik tovább.

A Program keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására.

A Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával.

.